Lilith vai Eeva?

Timoteus Halttune

Lilith, joka joka karkotettiin Edenin puutarhasta, koska ei suostunut tottelemaan Aatamia?

Vai Eeva, joka tehtiin Aatamin kylkiluusta, ja söi omenan Hyvän- ja pahantiedon puusta?


Molemmissa tarinoissa nainen heitetään ulos paratiisista syyllisenä.


Mikä on tämän tarinan opetus?

-Nainen hiljaa kirkossa!

Molemmat tarinat tähtäävät siihen, että nainen on syntinen, hän tekee jotain väärin.

Tämä on juutalais-kristillinen näkemys naisesta.


Ajan saatossa kristillinen näkemys sai valtaa maailmassa ja siitä tuli maailman suurin uskonto. Ja tämä uskonto on patriarkaalinen, eli miesvaltainen. Naisilla ei ollut mitään asiaa papiksi, ennen kuin vasta viime aikoina feminismin nousun myötä.


Historia olisi kuitenkin voitu kirjoittaa toisin, sillä kristinuskon kanssa kilpaili aikanaan gnostilaisuus, joilla myös oli Ensimmäinen Nainen: Sofia.




Shamaani Timoteus Halttune

Sofia tarkoittaa kreikaksi viisautta ja gnostilaisen käsityksen mukaan nainen oli yhdenvertainen miehen kanssa. Mutta gnostilaisuus hävisi valtataistelun ja kristityt ajoivat gnostilaiset pakanat maan alle.


Siitä alkoi patriarkaalinen voitonjuhla Euroopassa. Ja Pimeä Keskiaika.


Mutta tarkastellaanpa tätä vähän syvemmin…


Gnostilaisuus tulee kreikan sanasta gnosis, joka tarkoittaa tietoa. Gnosiksella tarkoitetaan kuitenkin suurempaa tietoa, jumalaista tietoa. Sisältä tulevaa tietoa. Logos puolestaan tarkoittaa sanaa, järkeä, tietoa, sääntöä.


Ja itse asiassa nämä kaksi ideaa kävivät taistelua keskenään. Kristinusko edusti logosta ja gnostilaisuus gnosista. Logos voitti ja sen jälkeen olemmekin jokainen lukeneet pyhää sanaa kirjasta nimeltä Raamattu, joka on kokoelma erilaisia tekstejä. Se on koottu samalla tavalla kuin esimerkiksi Kalevala. Osa teksteistä on otettu mukaan ja osa on jätetty pois. Eli se ei kerro koko tarinaa, vaan ainoastaan yhden näkemyksen. Raamatun ulkopuolisia tekstejä sanotaan apokryfisiksi teksteiksi. Eli toisin sanoen, Raamattuun valittiin tekstejä patriarkaalisen vallan perusteella.


Tämä on muokannut erittäin paljon ajatuksiamme naisen asemasta maailmassa.


Mutta palataanpa takaisin alkuun…


Miksi Eeva söi omenasta?



Shamaani Timoteus Halttune

Meille on sanottu, että käärme, joka on Saatanan symboli, viekotteli naisen syömään Hyvän- ja pahantiedon puusta, joka antaa ymmärrystä ja viisautta, gnosista… Jumala oli sanonut, että ihminen kuolee, jos hän syö siitä puusta, mutta käärme kertoi Eevalle:

-Ei, ette te kuole. Mutta Jumala tietää, että niin pian kun te syötte siitä, teidän silmänne avautuvat ja teistä tulee Jumalan kaltaisia, niin että tiedätte kaiken, hyvän ja pahan.”

Eeva söi omenan, eikä ihminen kuollut, joten Jumala valehteli. Jumala hääti ihmisen paratiisista ja sanoi:

-Ihminen on nyt kuin me: hän tietää sekä hyvän että pahan. Ettei hän nyt vaan ota elämän puusta hedelmää ja syö ja niin elä ikuisesti!


Tässäkin tarinassa korostuu se, että gnosis on jumalainen voima joka siirtyi Ensimmäiseen Naiseen. Tässäkö syy, miksi Sofia on yhtä kuin viisaus?


Mutta miksi Jumala halusi, ettei ihminen saisi tietoa hyvästä ja pahasta?


Syy on se, että tietoa voidaan käyttää hyvään tai pahaan, ja koska ihminen ei ole Jumala, hän ei sitä myöskään osaa käyttää. Tieto on valtaa ja valta korruptoi. Siitä hetkestä lähtien ihminen on ollut syntinen. Toisin sanoen, kun ihmisen tietoisuus laajeni niin, että hän ymmärsi käyttää gnosista omiin itsekkäisiin tarkoituksiin, hän korruptoitui. Tästä syystä ihmisiä on ajan saatossa vihitty tietoon. Jotta ihmiset eivät käyttäisi saavuttamaansa tietoa moraalisesti väärin. Mutta niin kuitenkin kävi ja siitä alkoi Kali Yuga, joka tulee päättymään Ragnarökiin.


Tämä ihmisen korruptio asetettiin naisen harteille. Nainen oli se, joka haukkasi omenasta, eikä totellut Jumalaa. Mutta onko tämä näkemys patriarkaalinen vai onko siinä perää? Oliko nainen se, joka korruptoitui ensin ja korruptoi miehen sen jälkeen? Kenties emme koskaan saa tietää, mutta sen tiedämme, että juutalais-kristillisen näkemyksen mukaan näin on.


Ja sanottakoon vielä Sofiasta se, että hän menetti Elämän Valon. Sofian mies, Kristus antoi kuitenkin Sofialle Valon takaisin, ja Kristus lähetettiin maahan antamaan ihmisille gnosiksen, jonka avulla he voisivat pelastua, eli elää elämänsä korruptoitumatta, synnittömänä, hyvänä ihmisenä.



Shamaani Timoteus Halttune

Mutta entä sitten Lilith?


Juutalaisessa perinteessä Lilith oli Aatamin puoliso, joka häädettiin paratiisista. Hänen uskottiin olevan siivekäs demoni, joka viettelee miehiä ja uhrasi lapsia. Vähän samaan tapaan kuin Lucifer, joka oli enkeli, joka karkotettiin Taivaasta.


Lucifer tarkoittaa kirjaimellisesti Valonkantajaa, jonka symboli on perinteisesti ollut Venus planeetta. Venus planeetta puolestaan on nähty feminiinisenä, ja astronomisesti Venuksen liike taivaalla muodostaa pentagrammin 13 vuoden syklillä. 13 puolestaan on ollut perinteisesti epäonnen luku. Roomalaisilla Venus oli rakkauden jumala, joka oli vastine kreikkalaisten oli Afroditelle.



Pentagrammi

Ajan saatossa, kun kristinusko levisi Eurooppaan, se pyrki levittämään omaa uskontoaan lähetystyön kautta. Työhön kuului se, että pakanauskontojen jumalat demonisoitiin ja tilalle tuotiin yksi Jumala. Tämän demonisoinnin seurauksena monet asiat sekoittuivat. Tästä syystä monet ajattelevat, että esimerkiksi Lucifer ja Saatana ovat yksi ja sama asia. Vaan eivät ole. Lucifer on enkeli ja Saatana on demoni.


Luciferin symboliikka on sellainen, että hän tuo valoa ihmisten elämään, mutta pettää ihmisen. Hän on korruptoitunut enkeli, joka ajattelee vain itseään. Hän tuo valon, mutta on kuin virvatuli, joka johtaa kulkijan harhaan. Näin kulkija päätyy syvälle metsään ja valo sammuu. Silloin ihminen päätyy keskelle pimeää metsää ja eksyy. Ainoa vaihtoehto on seurata seuraavaa virvatulta, joka näkyy jossain pimeydessä. Näin Lucifer pitää kulkijaa otteessaan ja johtaa tämän pahuuden teille.


Luciferin toimintatapa on feminiininen. Se viekottelee, valehtelee, ja kuiskii korvaan sulosanoja, jotka myrkyttävät kulkijan sielun kuin käärme. Lucifer on nainen, joka tuo elämään valon, mutta samalla imee kulkijan veret kuin vampyyri. Lucifer ei kuitenkaan ole sama asia kuin Lilith.


Lilith on itsenäinen nainen, joka on demonisoitu. Lilith on nainen, joka ei suostunut olemaan miehen alamainen. Lilith on patriarkaalisen uskon värittämä kuva naisesta. Patriarkaalisuus kun näkee naisen miehen alamaisena. Ja modernin feminismin myötä juuri tämä Lilith, on monien feministien esikuva. Itsenäinen, vahva ja oman elämänsä hallitsija. Taakse on jäämässä Eeva, joka vuosisatoja hallitsi mielikuvaa naisesta ihmisenä.


Mutta ei tämä tarina suinkaan tähän lopu….